Badkameraanpassingen & traphulpmiddelen | Adaptez
Gevallen? Zo kom je terug recht op een veilige manier
Tips van de ergotherapeut / 27 apr 2024

Gevallen? Zo kom je terug recht op een veilige manier

Vallen kan een angstaanjagende ervaring zijn, vooral voor senioren, maar het is belangrijk om te weten wat je moet doen om veilig op te staan en verdere verwondingen te voorkomen. Hier zijn vier stappen om veilig op te staan na een val:

  1. Rol naar je buik: Als je op je rug ligt, probeer dan rustig om te rollen tot je op je buik ligt. Dit helpt om de druk op je rug te verminderen en maakt het gemakkelijker om de volgende stappen te volgen.
  2. Steun op je ellebogen en knieën: Plaats je handen op de grond en duw jezelf omhoog, steunend op je ellebogen. Buig je knieën en plaats ze ook op de grond, zodat je steunt op je knieën en ellebogen.
  3. Zoek een stevig voorwerp: Zoek naar een stevig voorwerp in de buurt, zoals een stoel of een tafel. Kruip rustig naar het voorwerp toe en gebruik het om op te steunen en je evenwicht te vinden.
  4. Gebruik het voorwerp om op te staan: Plaats beide handen op het voorwerp en trek één knie omhoog. Plaats je voet plat op de grond en gebruik je handen die steunen op het voorwerp om jezelf langzaam omhoog te duwen. Neem hierbij de tijd en forceer niets.

Door deze stappen te volgen, kun je veilig opstaan na een val en verdere verwondingen voorkomen. Het is altijd goed om deze stappen te oefenen, zodat je weet wat je moet doen in geval van een val. Vergeet niet om indien nodig hulp in te roepen van een familielid, vriend of zorgverlener. Veiligheid staat altijd voorop!